Bylík Celer semínko 150g
90 Kč
77 Kč
Ve slevě produkt Bylík Celer semínko 150g od výrobce Bylík u nás najdete zlevněný za 77 Kč.
-
Výrobce/Značka:
Celerové semínko: Jídlo ochutí a tělu dodá minerály Drobné a nenápadné, přesto ukrývá celou řadu kouzelných benefitů. Nejenže má skvělou chuť a pronikavou vůni, ale pokud si ho v kuchyni oblíbíte, podpoříte dokonce i své zdraví. Celerové semínko je bohatým zdrojem minerálních látek a blahodárným balzámem pro trávicí soustavu. Zelenina, která chutná „od hlavy až k patě“ %%obrazek%%Miřík celer (latinsky Apium graveolens) je poměrně nenáročná dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, která je oblíbenou zeleninou a kořením. Pěstuje se ve třech základních variantách jako celer bulvový, řapíkatý a listový. A jak již jejich názvy napovídají, v kuchyni se z nich využívají chutné bulvy, šťavnaté řapíky, případně svěží zelená nať. V našich končinách má dlouhou tradici zejména bulvový celer, který se uplatní především v rozličných polévkách, omáčkách a pomazánkách. Ale cestu do českých kuchyní si našel i řapíkatý celer. Také on má velice pestré možnosti využití, dokonce bývá součástí zdravých smoothie nápojů. Všechny druhy celeru se dají konzumovat syrové či tepelně upravené. Celerové semínko pro zdraví Zatímco jako zelenina se celer používá běžně, celerové semínko stojí poněkud stranou zájmu, přestože i ono má rozhodně co nabídnout. Nejenže dokáže jídlo skvěle ochutit, ale navíc je nutričně bohaté a prospívá zdraví. Není divu, že se již po dlouhá staletí používá v tradiční indické medicíně, takzvané ájurvédě. Celerové semínko je zdrojem minerálních látek, především vápníku, manganu a železa. Kromě toho v něm najdeme rovněž zinek, mangan, hořčík a fosfor. Pochlubit se může i obsahem vlákniny a vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Konzumace semínek celeru přispívá především k normální činnosti činnost trávení. Podporuje také diurézu neboli vylučování moči. V neposlední řadě jsou semínka celeru pro nízký obsah kalorií velice vhodná do redukčního jídelníčku, jehož cílem je zbavení se přebytečných kilogramů. Celerové semínko kuchyni Pokud si pozvete celerové semínko do kuchyně, můžete se těšit na jeho lehce nahořklou až pikantní chuť, stejně jako intenzivní nezaměnitelné aroma. Celerové semínko se používá samostatně nebo v kořenících směsích. K dostání je celé nebo rozemleté na jemný prášek. Využijete ho hlavně při přípravě domácího pečiva, a to přímo do těsta nebo jako posypku. Dobře se kombinuje s masem, zejména rybami a drůbeží. Dochutí zeleninové polévky, vaječné a jiné pomazánky, bramborové pokrmy, stejně jako rozmanité marinády a zálivky do salátů. Jak si vyrobit vlastní celerovou sůl Budete potřebovat 3 polévkové lžíce celerových semínek, 6 lžic oblíbené kuchyňské soli (může být i mořská či himalájská) a ½ lžičky nevařené bílé rýže. V elektrickém mlýnku umelte celerová semínka na jemný prášek. Přidejte sůl a ručně promíchejte s pomletými semínky. Na dno skleněné kořenky nebo jiné vhodné nádoby nasypte rýži (ta absorbuje vlhkost, a proto zabrání tvorbě nežádoucích hrudek). Poté přidejte směs ze soli a celerových semínek. Uzavřete a skladujte na suchém a temném místě. Celerová sůl je vynikající k oživení zeleninových salátů, zapečené zeleniny, polévek, omáček, bramborových a rybích jídel. Hodí se také do marinád a domácích majonéz.
Množství | 150 g |
---|